mail_icon

Please fill up your particulars in the form below to receive updates on events for the property which you have selected. (Mandatory fields*)

PPB Hartabina Sdn Bhd’s Privacy Policy and Personal Data Notice

  1. We, PPB Hartabina Sdn Bhd’s (Company No. 12505-M) (hereinafter referred to as “PPB”), view and treat your personal data seriously.
  2. PPB has therefore developed this Privacy Policy to inform you about PPB’s policy and practices on personal data and privacy matters.
  3. Notice

    This written notice serves to inform you that your personal data is being processed by or on behalf of PPB. For the purposes of this written notice, the terms “personal data” and “processing” shall have themeaningprescribedinthe PersonalData ProtectionAct2010 (hereinafterreferredtoas the “PDPA”).

  4. Description of your personal data

    Your personal data processed by PPB includes your personal details (such as name, age, gender, identity card number, passport number, date of birth, race, ethnic origin, nationality and photo), contact details (such as address, email and phone numbers), family information (such as marital status, name of spouse or child or immediate family) and occupation details.

  5. Purposes for the processing of your personal data

    PPB will process your personal data, including any additional information you may subsequently provide, for the following purposes (hereinafter referred to as the “Purposes”):-

    1. Preparation and execution of all necessary documents and agreements with you (including but not limited to sale and purchase agreements, deed of mutual covenants, tenancy agreements, etc) and to carry out the obligations under the agreement;
    2. To maintain records of our customers and prospective customers and for our internal record keeping;
    3. Communication with you including that of any events or activities organized by PPB or any of its affiliates or on payments or to respond to inquiries and complaints or to resolve disputes;
    4. The delivery to you of notices, information in connection with our current and future services or products and the marketing of such services or products as well as new product launches, events, promotional events and contests;
    5. Those purposes incidental to the provision of any product and/or service offered by us or our business partners;
    6. Conducting marketing, client profiling and business development activities as well as market research and statistical analysis and customer surveys regarding our projects, products and/or services;
    7. Liaison with your insurance agency to ensure that you are adequately covered by the relevant insurance;
    8. To conduct and administer our business such as for sales administration or property management purposes;
    9. The conduct of financial background check of yourself with the relevant financial institution;
    10. Enforcing the legal rights of PPB and/or obtaining legal advice;
    11. Any purposes required by any relevant law, directives, guidelines, orders, rules, regulations and requirements of any governmental or statutory authority or administrative or regulatory or supervisory body (including disclosure thereunder) and with which PPB or any of its related companies are expected to comply; and
    12. Any other purposes relating or incidental to any of the above.
  6. Source of your personal data

    1. Your personal data will be collected from you when you supply your personal data to PPB by filling in PPB’s request form with your personal data or via any other methods of communication.
    2. Apart from the above, PPB may also collect your personal data via informal interactions by PPB or its employees with yourself (e.g. telephone conversations or online interactions on social networking websites). General (ver01112019)
    3. Further personal data may be collected by PPB from you from time to time as PPB deems fit.
  7. Your rights

    You have the following rights in relation to your personal data:-

    1. to make a data request in writing to PPB for information of your personal data that is being processed by or on behalf of PPB (Section 30(2) of PDPA);
    2. to make a data correction request to PPB to correct any of your personal data which is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date (Section 34(1) of PDPA);
    3. to limit the processing of your personal data including the personal data relating to other persons who may be identified from your personal data (Section 7(1)(f) of PDPA); and
    4. all other rights as expressly provided under the PDPA.

    If you have any request in relation to the abovementioned rights or any inquiries or complaints in respect of your personal data, please write in to PPB at:-

    PPB Hartabina Sdn. Bhd.

    7th Floor, Cheras Plaza,
    No. 11, Jalan Manis 1,
    Taman Segar, Cheras,
    56100 Kuala Lumpur, Malaysia
    Tel: 03-9130 5088/ Fax: 03-9130 7088

    PPB may refuse to comply with your data access request or your data correction request under the circumstances specified in the PDPA and if PPB does so, PPB will inform you of its refusal and the reason(s) for its refusal.

  8. Class of third parties to whom PPB discloses your personal data

    This is the class of persons to whom PPB may disclose your personal data:-

    1. PPB’s related companies and its affiliates;
    2. PPB’s lawyers or auditors;
    3. Any person or party that acts as the agents, contractors, service providers and/or professional advisers of PPB;
    4. Your authorized lawyers, financier, financier’s lawyers, legal representative and/or such other parties that are involved;
    5. The relevant landowner, joint management body, management corporation and/or residents’ association;
    6. Regulatory bodies, government agencies, the police, law enforcement bodies and courts, both within and outside Malaysia;
    7. Your insurers; and
    8. Such persons or bodies to whom PPB is legally required to disclose to.
  9. Your obligations
    1. It is obligatory for you to supply PPB with your personal data and your failure to do so will result in PPB being unable to process your personal data for any of the Purposes.
    2. You will take reasonable steps to ensure that your personal data is accurate, complete, not misleading and kept up-to-date.
    3. All other obligations as expressly provided under the PDPA.
  10. Security of your personal data

    PPB when processing your personal data, takes practical steps to protect your personal data from any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental access or disclosure, alteration or destruction.

  11. Retention of your personal data

    PPB will keep your personal data for the duration that is necessary to carry out the purpose for which your personal data was collected and also for the other purposes set out in this Privacy Policy and Personal Data Notice.

  12. Amendment to this Privacy Policy and Personal Data Notice

    PPB reserves the right to amend this Privacy Policy and Personal Data Notice at any time and in such an event, PPB will deliver the notice of such amendments to you by way of normal post, fax, e- mail or any other mode as PPB deems suitable.

  13. Inconsistency or conflict

    In the event of any inconsistency or conflict between the English language version and the Bahasa Malaysia version of this Privacy Policy and Personal Data Notice, the English language version shall prevail.

  14. Other rights

    For avoidance of doubt, nothing in this Privacy Policy and Personal Data Notice shall limit such other rights of yourself or PPB under the PDPA.

Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi PPB Hartabina Sdn Bhd

  1. Kami, PPB Hartabina Sdn Bhd (No. Syarikat: 12505-M) (selepas ini dirujuk sebagai “PPB”), memandang dan mengambil dengan seriusnya data peribadi anda.
  2. Oleh yang demikian, PPB telah membentukkan Polisi Privasi ini untuk maklumkan anda tentang polisi dan amalan-amalan PPB tentang perkara-perkara data peribadi dan privasi.
  3. Notis

    Notis bertulis ini bertujuan untuk maklumkan anda bahawa data peribadi anda sedang diproses oleh atau bagi pihak PPB. Untuk tujuan-tujuan notis bertulis ini, terma-terma “data peribadi” dan “pemprosesan” akan mempunyai erti yang diberikan kepadanya dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dirujuk sebagai “APDP”).

  4. Perihalan data peribadi anda

    Data peribadi anda yang diproses oleh PPB termasuk butiran peribadi anda (seperti nama, umur, jantina, nombor kad pengenalan, nombor pasport, tarikh kelahiran, bangsa, etnik asal, kewarganegaraan dan foto), butiran perhubungan (seperti alamat, emel dan nombor telefon), maklumat peribadi keluarga (seperti status perkahwinan, nama pasangan atau anak atau keluarga terdekat) dan butiran pekerjaan.

  5. Tujuan-tujuan untuk pemprosesan data peribadi anda

    PPB akan memproses data peribadi anda, termasuk apa-apa maklumat lanjut yang dikumpulkan kemudian, untuk tujuan-tujuan berikut (selepas ini dirujuk sebagai “Tujuan-Tujuan”):-

    1. menyediakan dan melaksanakan semua dokumen dan perjanjian yang diperlukan dengan anda (termasuk tetapi tidak terhad kepada perjanjian jual beli, “Deed of Mutual Convenants”, perjanjian penyewaan, dan lain-lain) dan melaksanakan kewajiban di bawah perjanjian;
    2. Penyimpanan rekod pelanggan, bakal pelanggan dan penyimpanan rekod dalaman PPB;
    3. Komunikasi dengan anda termasuk apa-apa peristiwa atau aktiviti yang dianjurkan oleh PPB atau mana- mana sekutu atau pembayarannya atau balasan kepada pertanyaan dan aduan atau untuk menyelesaikan pertikaian;
    4. penyampaian kepada anda notis, maklumat yang berkaitan dengan perkhidmatan atau produk semasa dan masa hadapan kami dan pemasaran perkhidmatan atau produk tersebut serta pelancaran produk baru, acara, acara promosi dan pertandingan;
    5. Tujuan-tujuan yang berkaitan dengan peruntukkan sebarang produk dan / atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh kami atau rakan perniagaan kami;
    6. Menjalankan aktiviti-aktiviti pemasaran, profil pelanggan dan pembangunan perniagaan serta penyelidikan pemasaran dan analisis statistik dan tinjauan pelanggan mengenai projek, produk dan/atau perkhidmatan kami
    7. Berhubung dengan agensi insurans anda untuk memastikan bahawa anda adalah dilindungi oleh insurans yang berkaitan;
    8. Menjalankan dan mentadbir perniagaan kami seperti untuk pentadbiran jualan atau tujuan pengurusan harta;
    9. Pemeriksaan latar belakang kewangan anda dengan institusi kewangan yang berkaitan;
    10. Untuk menguatkuasakan hak undang-undang PPB dan/atau mendapatkan nasihat undang-undang;
    11. Sebarang tujuan-tujuan yang diperlukan oleh sebarang undang-undang yang berkaitan, arahan-arahan, panduan-panduan, perintah-perintah, kaedah-kaedah, peraturan-peraturan dan keperluan-keperluan sebarang pihak kerajaan atau pihak berkuasa berkanun atau badan pentadbiran atau badan pengawalan atau badan penyeliaan (termasuk penzahiran di bawahnya) dan di mana PPB atau mana-mana perbadanan berkaitan dijangka perlu mematuhi; dan
    12. Sebarang tujuan-tujuan lain yang berhubungan dengan atau beriringan kepada tujuan-tujuan di atas.
  6. Sumber data peribadi anda
    1. Data peribadi anda akan dikumpulkan daripada anda apabila anda memberi data peribadi anda kepada PPB melalui pengisian borang permohonan PPB dengan data peribadi anda ataupun melalui sebarang kaedah komunikasi yang lain;
    2. Selain itu, PPB juga boleh mengumpul data peribadi anda melalui interaksi tidak rasmi oleh PPB atau kakitangan PPB dengan diri anda (contoh: perbualan telefon atau interaksi dalam laman web rangkaian sosial); dan
    3. Data peribadi yang lebih lanjut akan dikumpulkan oleh PPB dari masa ke semasa sebagaimana yang difikirkan sesuai oleh PPB.
  7. Hak-hak anda

    Anda mempunyai hak-hak berikut berkaitan dengan data peribadi anda:-

    1. membuat permintaan data secara bertulis kepada PPB untuk maklumat data peribadi anda yang sedang diproses oleh atau bagi pihak PPB (Seksyen 30(2) APDP);
    2. membuat permintaan pembetulan data secara bertulis kepada PPB untuk membetulkan sebarang data peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini (Seksyen 34(1) APDP);
    3. mengehad pemprosesan data peribadi anda termasuklah data peribadi yang berhubungan dengan orang lain yang boleh dikenal pasti daripada data peribadi anda (Seksyen 7(1)(f) of APDP);dan
    4. semua hak lain yang diperuntukkan secara nyata di bawah APDP.

    Jika anda ada sebarang permintaan yang berhubungan dengan sebarang hak-hak yang tersebut di atas atau sebarang pertanyaan atau aduan yang berkenaan dengan data peribadi anda, sila hubungi PPB di:-

    PPB Hartabina Sdn. Bhd.
    7th Floor, Cheras Plaza,
    No. 11, Jalan Manis 1,
    Taman Segar, Cheras,
    56100 Kuala Lumpur, Malaysia
    Tel: 03-9130 5088/ Fax: 03-9130 7088

    PPB boleh enggan mematuhi permintaan mengakses data anda atau permintaan pembetulan data anda di bawah keadaan yang dinyatakan dalam APDP dan jika PPB membuat demikian, PPB akan maklumkan anda tentang keengganannya dan sebab-sebab bagi keenganannya.

  8. Kelas pihak-pihak ketiga yang mana PPB mendedahkan data peribadi anda

    Kelas pihak-pihak ketiga yang mana PPB boleh mendedahkan data peribadi anda adalah seperti berikut:-

    1. Syarikat-syarikat berhubungan PPB dan syarikat-syarikat sekutu PPB;
    2. Peguam atau juruaudit PPB atau PPB Group Berhad;
    3. Mana-mana orang atau pihak yang bertindak sebagai ejen, kontraktor, penyedia perkhidmatan dan / atau penasihat profesional PPB;
    4. Peguam sah anda, pembiaya, peguam pembiaya, wakil sah dan / atau pihak lain yang terlibat;
    5. Pemilik tanah yang berkenaan, Badan Pengurusan Bersama, perbadanan pengurusan dan/atau pertubuhan penduduk;
    6. Badan pengawalan, agensi kerajaan, polis, pihak penguatkuasaan undang-undang dan mahkamah, di dalam dan di luar Malaysia;
    7. Penanggung insurans anda; dan
    8. Mana-mana orang atau badan sedemikian di mana PPB dikehendaki mendedahkan data peribadi tersebut dari segi undang-undang.
  9. Kewajipan anda

    1. Ia adalah wajib untuk anda memberi kepada PPB data peribadi anda dan kegagalan anda untuk membuat demikian akan menyebabkan PPB tidak dapat memproses data peribadi anda untuk sebarang Tujuan-Tujuan.
    2. Anda hendaklah mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa data peribadi anda adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini.
    3. Semua kewajipan lain yang diperuntukkan secara nyata di bawah APDP.
  10. Keselamatan data peribadi anda

    PPB bila memproses data peribadi anda, mengambil langkah-langkah yang praktikal untuk melindungi data peribadi anda daripada sebarang kehilangan, salah guna, ubah suaian, akses, penzahiran, pengubahan atau pemusnahan tanpa kebenaran atau tidak sengaja.

  11. Penyimpanan data peribadi anda

    PPB akan simpan data peribadi anda untuk tempoh yang perlu untuk melaksanakan tujuan data peribadi anda dikumpulkan dan juga untuk tujuan-tujuan lain yang dinyatakan dalam Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini.

  12. Pindaan kepada Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini

    PPB mengekalkan hak-hak untuk meminda Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini pada bila-bila masa dan jika sebarang pindaan dibuat, PPB akan menghantarkan notis pemindaan-pemindaan tersebut kepada anda melalui pos biasa, faks, emel atau sebarang cara yang PPB fikirkan sesuai

  13. Ketidakseragaman atau percanggahan

    Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini, versi Bahasa Inggeris akan dipakai.

  14. Hak-hak lain

    Untuk mengelakkan sebarang keraguan, tiada apa-apa dalam Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini yang akan mengehadkan hak-hak lain anda atau PPB di bawah APDP.