Please fill up your particulars in the form below to receive updates on events for the property which you have selected. (Mandatory fields*)

PPB Hartabina Sdn Bhd's Privacy Policy and Personal Data Notice


  1. We, PPB Hartabina Sdn. Bhd. (Company No. 12505-M)(hereinafter referred to as "PPB")view and treat your personal data seriously.

  2. PPB has there fore developed this Privacy Policy to inform you about PPB's policy and practices on personal data and privacy matters.

  3. Notice
    This written notice serves to inform you that your personal data is being processed by or on behalf of PPB. For the purposes of this written notice, the terms "personal data" and "processing" shall have the meaning prescribed in the Personal Data Protection Act 2010 (hereinafter referred to as the "PDPA").

  4. Description of your personal data
    Your personal data processed by PPB includes your personal details (such as name, age, gender, identity card number, passport number, date of birth, race, ethnic origin, nationality and photo), contact details (such as address, email and phone numbers), family information (such as marital status, name of spouse or child or immediate family) and occupation details.

  5. Purposes for the processing of your personal data
    PPB will process your personal data, including any additional information you may subsequently provide, for the following purposes (hereinafter referred to as the "Purposes"):-

    a) To process your requested services and/or inquiries;
    b) To facilitate your participation in any contests or events;
    c) To administer and communicate with you in relation to our services and/or events;
    d) To maintain records of our customers and prospective customers and our internal record keeping;
    e) Market research, statistical analysis and surveys with you, with the aim of improving our services;
    f) To contact you regarding products, services, upcoming events, promotions, advertising, marketing and commercial materials which may be of interest to you;
    g) Any purposes required by any relevant law, directives, guidelines, orders, rules, regulations and requirements of any governmental or statutory authority or administrative or regulatory or supervisory body (including disclosure thereunder) and with which PPB or any of its related corporation are expected to comply; and h) Any other purposes relating or incidental to any of the above.

  6. Source of your personal data
    a) Your personal data will be collected by PPB from you when you provide and register your personal data on our website or via any other methods of communication.
    b) Apart from the above, PPB may also collect your personal data from informal interactions by PPB or its employees with yourself (e.g. telephone conversations or online interactions on social networking websites).
    c) Further personal data may be collected by PPB from you from time to time as PPB deems fit.

  7. Your rights
    You have the following rights in relation to your personal data:-

    a) to make a data request in writing to PPB for information of your personal data that is being processed by or on behalf of PPB (Section 30(2) of PDPA);
    b) to make a data correction request in writing to PPB to correct any of your personal data which is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date (Section 34(1) of PDPA);
    c) to limit the processing of your personal data including the personal data relating to other persons who may be identified from your personal data (Section 7(1)(f) of PDPA); and
    d) all other rights as expressly provided under the PDPA.

    If you have any request in relation to the abovementioned rights or any inquiries or complaints in respect of your personal data, please write in to PPB at:-

    PDPA Officer
    PPB Hartabina Sdn. Bhd.
    29 & 31 Lorong Swatow,
    10050 Georgetown,
    Pulau Pinang.
    Tel: 04-226 1199 / Fax: 04-229 5557

    PPB may refuse to comply with your data access request or your data correction request under the circumstances specified in the PDPA and if PPB does so, PPB will inform you of its refusal and the reason(s) for its refusal.

  8. Class of third parties to whom PPB m a y disclose your personal data
    This is the class of persons to whom PPB may disclose your personal data:-

    a)PPB Group Berhad;
    b)Related companies of PPB;
    c)PPB Group Berhad or PPB's lawyers or auditors;
    d)Any person or party that acts as the agents, service providers and/or professional advisers of PPB or PPB Group Berhad;
    e)Your authorized lawyers, agents, executor, administrator or legal representative;
    f)Regulatory bodies, government agencies, the police, law enforcement bodies and courts, both within and outside Malaysia;
    g)The relevant landowner, Joint Management Body, management corporation and/or residents' association; and
    h)Such persons or bodies to whom PPB or PPB Group Berhad is legally required to disclose to.

  9. Your obligations
    a) It is obligatory for you to supply PPB with your personal data and your failure to do so will result in PPB being unable to process your personal data for any of the Purposes.
    b) You will take reasonable steps to ensure that your personal data is accurate, complete, not misleading and kept up-to-date.
    c) All other obligations as expressly provided under the PDPA.

  10. Security of your personal data
    PPB, when processing your personal data, takes practical steps to protect your personal data from any loss, misuse, modification, unauthorized or accidental access or disclosure, alteration or destruction.

  11. Retention of your personal data
    PPB will keep your personal data for the duration that is necessary to carry out the purpose for which your personal data was collected and also for the other purposes set out in this Privacy Policy and Personal Data Notice.

  12. Amendment to this Privacy Policy and Personal Data Notice
    PPB reserves the right to amend this Privacy Policy and Personal Data Notice at any time and will deliver the notice of such amendments by way of normal post, fax, e-mail or any other mode PPB deems suitable.

  13. Inconsistency or conflict
    In the event of any inconsistency or conflict between the English language version and the Bahasa Malaysia version, the English language version shall prevail.

  14. Other rights
    For avoidance of doubt, nothing in this Privacy Policy and Personal Data Notice shall limit such other rights of yourself or PPB under the PDPA.


Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi PPB Hartabina Sdn. Bhd.


  1. Kami, PPB Hartabina Sdn. Bhd. (Company No. 12505-M) (selepas ini dirujuk sebagai "PPB"), memandang dan mengambil dengan seriusnya data peribadi anda.

  2. Oleh yang demikian, PPB telah membentukkan Polisi Privasi ini untuk maklumkan anda tentang polisi dan amalan-amalan PPB tentang perkara-perkara data peribadi danprivasi.

  3. Notis
    Notis bertulis ini bertujuan untuk maklumkan anda bahawa data peribadi anda sedang diproses oleh atau bagi pihak PPB. Untuk tujuan-tujuan notis bertulis ini, terma-terma "data peribadi" dan "pemprosesan" akan mempunyai erti yang diberikan kepadanya dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (selepas ini dirujuk sebagai "APDP").

  4. Perihalan data peribadi anda
    Data peribadi anda yang diproses oleh PPB termasuk butiran peribadi anda (seperti nama, umur, jantina, nombor kad pengenalan, nombor pasport, tarikh kelahiran, bangsa, etnik asal, kewarganegaraan dan foto), butiran perhubungan (seperti alamat, emel dan nombor telefon), maklumat peribadi keluarga (seperti status perkahwinan, nama pasangan atau anak atau keluarga terdekat) dan butiran pekerjaan.

  5. Tujuan-tujuan untuk pemprosesan data peribadi anda
    PPB akan memproses data peribadi anda, termasuk apa-apa maklumat lanjut yang dikumpulkan kemudian,untuk tujuan-tujuan berikut(selepas ini dirujuk sebagai "Tujuan-Tujuan"):-

    a) Untuk memproses perkhidmatan-perkhidmatandan/atau pertanyaanyang diminta;
    b) Untuk membolehkanpenglibatan kamu dalam mana-mana pertandingan atau acara;
    c) Untuk mengendali dan berkomunikasi dengan kamu berkenaan dengan perkhidmatan-perkhidmatan dan/atau acara-acara kami;
    d) Penyimpanan rekod pelanggan, bakal pelanggan dan penyimpanan rekod dalaman PPB;
    e) Penyelidikan pasaran, analisi statistik dan kaji selidik dengan anda, dengan tujuan meningkatkan tahap perkhidmatan PPB;
    f) Untuk menghubungi kamu berkenaan produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan, acara-acara akan datang, promosi, pengiklanan, pemasaran dan bahan-bahan komersial yang mungkin menarik minat kamu;
    g) Sebarang tujuan-tujuanyang diperlukan oleh sebarang undang-undang yang berkaitan, arahan-arahan, panduan-panduan, perintah-perintah, kaedah-kaedah, peraturan-peraturan dan keperluan-keperluan sebarang pihak kerajaan atau pihak berkuasa berkanun atau badan pentadbiran atau badan pengawalan atau badan penyeliaan (termasuk penzahiran di bawahnya)dan di mana PPB atau mana-mana perbadanan berkaitan dijangka perlu mematuhi; dan
    h) Sebarang tujuan-tujuan lain yang berhubungan dengan atau beriringan kepada tujuan-tujuan di atas

  6. Sumber data peribadi anda
    a)Data peribadi anda akan dikumpulkan oleh PPB apabila anda memberi dan mendaftar data peribadi anda di laman web kami atau melalui kaedah komunikasi lain;
    b)Selain itu, PPB juga boleh mengumpul data peribadi anda melaluiinteraksi tidak rasmi oleh PPB atau kakitangan PPB dengan diri anda (contoh: perbualan telefon atau interaksi dalam laman web rangkaian sosial); dan
    c)Data peribadi yang lebih lanjut akan dikumpulkan oleh PPB dari masa ke semasa sebagaimana yang difikirkan sesuai oleh PPB

  7. Hak-hak anda
    Anda mempunyai hak-hak berikut berkaitan dengan data peribadi anda:-

    a)membuat permintaan data secara bertulis kepada PPB untuk maklumat data peribadi anda yang sedang diproses oleh atau bagi pihak PPB (Seksyen 30(2) APDP);
    b)membuat permintaan pembetulan data secara bertulis kepada PPB untuk membetulkan sebarang data peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak terkini (Seksyen 34(1) APDP);
    c)mengehad pemprosesan data peribadi anda termasuklah data peribadi yang berhubungan dengan orang lain yang boleh dikenal pasti daripada data peribadi anda (Seksyen 7(1)(f) of APDP);dan
    d)semua hak lain yang diperuntukkan secara nyata di bawah APDP.

    Jika anda ada sebarang permintaan yang berhubungan dengan sebarang hak-hak yang tersebut di atas atau sebarang pertanyaan atau aduan yang berkenaan dengan data peribadi anda, sila hubungi PPB di:-

    Pegawai PDPA
    PPB Hartabina Sdn. Bhd.
    29 & 31 Lorong Swatow,
    10050 Georgetown,
    Pulau Pinang.
    Tel: 04-226 1199 / Fax: 04-229 5557

    PPB boleh enggan mematuhi permintaan mengakses data anda atau permintaan pembetulan data anda di bawah keadaan yang dinyatakan dalam APDP dan jika PPB membuat demikian, PPB akan maklumkan anda tentang keengganannya dan sebab-sebab bagi keenganannya.

  8. Kelas pihak-pihak ketiga yang mana PPB mendedahkan data peribadi anda
    Kelas pihak-pihak ketiga yang mana PPB boleh mendedahkan data peribadi anda adalah seperti berikut:-

    a)PPB Group Berhad;
    b)Syarikat-syarikat berhubungan PPB;
    c)Peguam atau juruaudit PPB atau PPB Group Berhad;
    d)Mana-mana orang atau pihak yang bertindak sebagai ejen, kontraktor dan/atau penasihat profesional PPBatau PPB Group Berhad;
    e)Peguam, ejen, wasi,pentadbir atau wakil sah anda yang diberi kuasa;
    f)Badan pengawalan, agensi kerajaan, polis, pihak penguatkuasaan undang-undang dan mahkamah, di dalam dan di luar Malaysia;
    g)pemilik tanah yang berkenaan, Badan Pengurusan Bersama, perbadanan pengurusan dan/atau pertubuhan penduduk;
    h)Mana-mana orang atau badan sedemikian di mana PPBatau PPB Group Berhaddikehendaki mendedahkan data peribadi tersebut dari segi undang-undang.

  9. Kewajipan anda
    a)Ia adalah wajib untuk anda memberi kepada PPB data peribadi anda dan kegagalan anda untuk membuat demikian akan menyebabkan PPB tidak dapat memproses data peribadi anda untuk sebarang Tujuan-Tujuan.
    b)Anda hendaklah mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa data peribadi anda adalah tepat, lengkap, tidak mengelirukan dan terkini.
    c) Semua kewajipan lain yang diperuntukkan secara nyata di bawah APDP.

  10. Keselamatan data peribadi anda
    PPB, bila memproses data peribadi anda, mengambil langkah-langkah yang praktikal untuk melindungi data peribadi anda daripada sebarangkehilangan, salah guna, ubah suaian, akses, penzahiran, pengubahan atau pemusnahan tanpa kebenaran atau tidak sengaja.

  11. Penyimpanan data peribadi anda
    PPB akan simpan data peribadi anda untuk tempoh yang perlu untuk melaksanakan tujuan data peribadi anda dikumpulkan dan juga untuk tujuan-tujuan lain yang dinyatakan dalam Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini.

  12. Pindaan kepada Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini
    PPB mengekalkan hak-hak untuk meminda Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini pada bila-bila masa dan akan menghantarkan notis pemindaan-pemindaan tersebutmelalui pos biasa, faks, emel atau sebarang cara yang PPB fikirkan sesuai.

  13. Ketidakseragaman atau percanggahan
    Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan dipakai.

  14. Hak-hak lain
    Untuk mengelakkan sebarang keraguan, tiada apa-apa dalam Polisi Privasi dan Notis Data Peribadi ini yang akan mengehadkan hak-haklain anda atau PPB di bawah APDP.